Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  7
Results 1 to 11 of 11

Thread: Samsung D8000 tv backlight

  1. #1
    Standard RSP member
    Join Date
    20 Apr 2009
    Location
    Arges
    Posts
    147

    Default Samsung D8000 tv backlight

    Am un televizor Samsung D8000 cumparat cu ceva timp in urma second hand. A mers o vreme cam cat sa iasa din garantie apoi m-am trezit ca un sfert de ecran (partea de sus) nu mai e iluminata bine. Ledurile de backlight nu mai merg. Din timp in timp isi revine si partea de sus ( sfertul de sus de ecran ) si am ecranul iluminat corect. De obicei nu merge asa mai mult de cateva minute si se stinge iar acea portiune de ecran. Un prieten mi-a spus sa incerc sa tin backlight pe maxim ( pe 20 ) si am observat ca tinand asa sunt mai dese situatiile cand isi revine la normal.

    E clar ca am o defectiune. Problema se pune ce ar putea fi defect ?
    1) sursa
    2) ledurile ...vreunu din ele ars
    3) placa de baza

    M-am incurajat pana la urma si am desfacut capacul tv-ului incercand sa-mi dau seama care ar fi problema. Am cautat pe internet unele informatii ajutatoare si am descoperit ca modelul meu de tv are 4 surse pentru partea de iluminare led si am zis sa masor tensiunile. Cu tv-ul pornit si led backlight pe maxim am 135 volti pe fiecare 3 surse iar pe a 4-a am 265 volti. N-am reusit sa mai pornesc in timpul asta si ledurile de sus sa-si revina cumva sa pot masura tensiunile cand totul functioneaza dar presupun ca si pe sursa de 265 volti ar fi tot 135 ca si pe celelalte.

    Am scos mufa care duce din sursa in placa de baza si am introdus in priza fara placa de baza cu gandul sa masor ce scoate sursa fara comanda din placa de baza. Masor pe fiecare din cele 4 surse 130 volti.

    As zice ca sursa pare OK. Problema sa fie vreun led ars/cu probleme sau placa de baza nu trimite semnal corect ? Am gasit o schema si ar trebui sa masor pe o mufa tensiunile care vin din placa de baza dar nu pot masura decat pe partea opusa a sursei pentru ca acolo sunt pinii si nu am tupeu sa desfac sursa de pe sasiu de teama riscului electrocutarii. Din ce am masurat pana acum se poate trage o concluzie sigura ?

    ---------- Post added at 17:47 ---------- Previous post was at 17:34 ----------

    Trebuie adaugate niste observatii :
    Eu am tv cu diagonala 40 inch. Observ in interior piese de la modelul 46D8000 :
    - sursa BN44-00475a
    - placa de baza ue46d8000ysxxh bn94-05160k

    Oare se potrivesc perfect ? Numarul de leduri este identic la ambele tv-uri astfel incat se pot schimba sursele intre ele ?

  2. #2
    Standard RSP member
    Join Date
    20 Apr 2009
    Location
    Arges
    Posts
    147

    Default

    Am imprumutat de la un prieten o sursa BN44-00427b. Cu sursa asta montata pe tv-ul meu totul functioneaza perfect.

    Pare a fi sursa mea de vina. Totusi, oare sa fie ea de vina sau sa fi fost montata una gresita pe tv-ul meu ? Tv-ul e mai degraba asamblat din bucati si vandut mie. Sursa aceasta cu care functioneaza backlight are tensiuni mai mici.

  3. #3
    RSP - TEAM horatyu's Avatar
    Join Date
    16 Aug 2007
    Location
    SIBIU
    Posts
    4,659

    Default

    lasa asa , poate era un pin nelipit bine sau cine stie , daca e totul ok mergi inainte
    LA TOTI N'I GREU
    "SGU Stargate Universe"

  4. #4
    Standard RSP member
    Join Date
    20 Apr 2009
    Location
    Arges
    Posts
    147

    Default

    Din pacate m-am grabit sa afirm ca totul e ok. Cu sursa asta totul pare ok timp de 20 minute. Dupa 20 minute intra intr-un proces de restart. Bootloop. Daca il las 15-20 min si apoi bag iar in priza mai merge cateva minute si iar bootloop. A ramas scos din priza peste noapte si dimineata a mers iar vreo 20 min foarte bine apoi bootloop.

    Am decis sa pun inapoi sursa mea cea care nu-mi tine ledurile pornite. Cu sursa asta a mers cam 20 minute bine apoi s-au stins din nou ledurile care ilumineaza partea de sus a ecranului. E pornit de peste o ora acum si tot merge fara acele leduri dar macar nu se restarteaza aiurea.

    Tensiune led sursa tv-ului care stinge ledurile : 197v scris pe ea ----> 135 masurat ( cu banda de leduri cuplata in functiune ). Cand ledurile din partea de sus nu merg pe o iesire am 265 volti iar pe celelalte 3 am 135 Volti. Tipul acesta de sursa are 4 iesiri pentru leduri.
    Tensiune led sursa tv-ului care restarteaza si intra in bootloop : 169v scris pe ea ----> 128 masurat ( cu banda de leduri cuplata in functiune )

  5. #5
    RSP Enigma Team & GM
    Join Date
    04 Feb 2007
    Posts
    366

    Default

    Din nefericire ai probleme cu ceva leduri.Probabil display-ul este Edge Led si este o comedie schimbatul ledurilor defecte.Preferabil sa inlocuiesti intreaga matrice de leduri , daca o gasesti la un pret rezonabil.Spune-mi ce display are TV-ul , trebuie sa fie o eticheta pe el lipita pe undeva.

    f11

  6. #6
    RSP - TEAM zildan's Avatar
    Join Date
    05 Dec 2007
    Location
    Sudul Romaniei
    Posts
    5,861

    Default

    Nu cred ca este EDGE, el povesteste ceva de ledurile din partea de sus.
    Sh40, AML, prime focus 1,5m si altele ...

  7. #7
    RSP Enigma Team & GM
    Join Date
    04 Feb 2007
    Posts
    366

    Default

    ASSY LED BAR P;SNB 40" 7K,8K_RL/D,80EA(
    Numarul de Led-uri: 80, Fisa / Conector 1: 19-circuite
    Aparate asociate::
    UE40D8000YUXXU H301 LCD/TFT Backlight LED SAMSUNG
    UE40D8000YSXXN H301 LCD/TFT Backlight LED SAMSUNG
    BN96-16596A

    Din pacate Edge Led...

    f11

  8. #8
    Standard RSP member
    Join Date
    20 Apr 2009
    Location
    Arges
    Posts
    147

    Default

    Din pacate este edge led intr-adevar. Nu stiu de ce se stinge doar partea de sus din ecran.
    Zilele acestea a mers tv-ul ok fara leduri stinse. Problema nu imi e clara deloc. E ciudat cum au inceput sa mearga ledurile acum cand s-a mai racorit afara. Am zis cand am timp voi incerca sa las desfacut capacul spate sa vad daca se supraincalzeste vreo piesa de pe placa de baza. Cand am desfacut mai demult masurasem cu un termometru infrarosu o temperatura ridicata pe un cip de pe placa de baza care sarea de 70 grade cu capacul tv-ului desfacut in timpul masuratorii. Ma gandesc ca sare de 80-90 grade cu capacul post si tv-ul montat pe perete.

    Am crezut mult timp ca ori sursa este defecta, ori ledurile. Dar am luat de la un tv samsung d7000 ( frate cu al meu ) sursa buna si dupa 2-3 zile de functionare ok cu sursa aceea a intrat in bootloop. Foarte ciudat.



















    ---------- Post added at 23:11 ---------- Previous post was at 23:09 ----------

    Prietenul care m-a ajutat cu sursa lui va veni in urmatoarele saptamani cu placa lui de baza la mine. Voi folosi placa lui de baza + sursa lui iar la mine vor fi restul de componente. Vreau sa elimin sa vad de ce nu merge sursa lui la mine. Am ganduri ca pe placa de baza s-ar incalzi vreun cip.

  9. #9
    RSP - TEAM horatyu's Avatar
    Join Date
    16 Aug 2007
    Location
    SIBIU
    Posts
    4,659

    Default

    Am o idee, poate ajută: Încearcă să folosești un aparat de stabilizare a tensiunii, adică tv să fie băgat în priză in acel aparat și ăla îl pui direct in rețeaua de la Enel.
    LA TOTI N'I GREU
    "SGU Stargate Universe"

  10. #10
    RSP Enigma Team & GM
    Join Date
    04 Feb 2007
    Posts
    366

    Default

    @clau , cand desfaci TV-ul scoate mufa de alimentare dintre sursa si placa de baza.Normal ar trebui sa se aprinda backlight-ul la maxim, in felul acesta elimin placa de baza ca defecta .Dar , din experienta mea , 80% sunt cateva leduri in scurt.

    f11

  11. #11
    Standard RSP member
    Join Date
    20 Apr 2009
    Location
    Arges
    Posts
    147

    Default

    Intre timp a venit un prieten sa ma ajute cu niste componente de la un tv de-al lui care merge bine, un Samsung D7000. Am luat de la el placa de baza + sursa. Am mers asa ok 2-3 zile dupa care televizorul intra intr-un restart continuu. Nu mai porneste. L-am lasat scos din priza ore bune si isi revine uneori lasandu-ma sa ma mai uit iar un timp pana cand intra iar in restart. Am repetat chestia asta cateva zile si nu scap de ea. Deci cu sursa si placa lui de baza se restarteaza tv-ul.

    Am pus din nou placa mea de baza + sursa mea si tv-ul a pornit bine , fara dunga aceea cu ledurile stinse. N-a mers decat vreo 15 minute si ledurile de sus s-au stins. E in regim obisnuit ca pana acum.

    ---------- Post added at 21:21 ---------- Previous post was at 21:13 ----------

    Am vazut tarziu mesajul cu scoaterea mufei dintre placa de baza si sursa dar nu ar trebui sa pot porni tv-ul fara alimentare placa de baza. Placa de baza da comanda de pornire.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •